AKINTI
Gebelerde sık rastlanan şikâyetlerden birisi de vajinal akıntıdır. Gebelik boyunca mevcut olan akıntı özellikle son dönemlerine doğru daha da artmaktadır. Çoğunlukla gebeliğe bağlı olarak artan estrojene bağlı servikal bezlerde sekresyonun artmasına bağlıdır. Akıntı beyaz renkli ya da renksiz ise, kötü koku içermiyorsa, beraberinde kaşıntı, idrar yaparken yanma ve ağrı gibi belirtiler yoksa bu büyük olasılıkla fizyolojik bir akıntıdır. Fizyolojik akıntıların ayırıcı tanısında vajinit, genital sistem enfeksyonları ve erken membran rupturu( suyun erken gelmesi) düşünülmelidir. Akıntı normal özelliğini koruduğu sürece miktarca artış dışında belirtiye neden olmaz, bunula beraber bazı vakalarda vulvanı tahrişi sonucunda hafif kaşıntıya neden olabilir. Kaşıntı şiddetli ise candidiasis ve trikomonasis için araştırılmalıdır. Akıntı kötü kokulu ise, kahverengi, kanlı, kırmızı, yeşil renkte ise bacaklara kadar ulaşan bir akıntı ise mutlaka hekim tarafından değerlendirilmelidir.
KABIZLIK
Gebelikte kabızlık sık rastlanan bir belirtidir. Gebelik hormonlarından özellikle progesteron tüm düz kaslarda olduğu gibi sindirim sisteminin düz kaslarında da gevşemeye neden olurlar. Bu gevşeme barsak hareketlerinin yavaşlamasıyla sonuçlanır. Ayrıca gebeliğin son dönemlerine doğru iyice büyümüş olan uterusun rektuma (kalın barsağın son kısmı) baskı yapması, barsakların yer değiştirmesi da kabızlık gelişmesini kolaylaştırıcı bir etkendir. Gebelik sırasında alınan demir preperatları ve hareketsizlik, yetersiz sıvı alımı da kabızlığı artırmaktadır. Gebelikte kabızlığın önlenmesinde ve tedavisinde yapılması gerekenler:
*Yeterli sıvı tüketmelidir.(Günde 1,5 – 2 lt) Sıvı ihtiyacı su (günde en az 6-8 bardak), çorba, ayran, komposto, bitki/meyve çayları, meyve suyu ile karşılanabilir. Kahve ve kolanın kabızlık şikayetlerini artırmaktadır.
*Kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, barbunya gibi) hem posa hem de iyi birer protein kaynağı olduğundan, beslenmede yer verilmelidir.
*Bitki ve meyve çaylarının (ıhlamur, limon, elma, nane gibi) sindirim üzerine olumlu etkileri nedeniyle tüketimi artmalıdır.
*Sindirim sisteminizin genel sağlığı için öğün atlamamalı ve yemeklerinizi yavaş yavaş çiğneyerek tüketmelidir.
*Egzersizleri haftada en az 3 gün, yarım saat yürümek kabızlık şikâyetleriniz azaltır
Kabızlıktan yakına gebelerde ilaç tedavisi son seçenektir. Bunlara rağmen devam eden ve hastayı rahatsız eden kabızlık durumunda hafif osmotik laksatifler güvenle kullanılabilir.
Doç. Dr. Mehmet Fırat MUTLU
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı